Blikopener: Leven om te werken

jobstudentenkaravaan
Op 1 maart organiseert ACV Oost-Vlaanderen de Blikopener “Leven om te werken of werken om te leven?”. Daarin houdt Stefaan Van Brabandt een bevlogen pleidooi voor minder werken en voor meer en beter (samen)leven. Volgens de Nederlandse historicus Rutger Bregman is minder werken zelfs de oplossing voor (bijna) alles. Hij sluit hiermee aan bij talloze filosofen uit de geschiedenis die allen waardig werk en meer vrije tijd bepleitten.

Toch wordt ons door sommige politici en economen verteld dat we niet minder maar integendeel méér, langer en harder moeten werken. Maar waarom eigenlijk? En worden we daar wel beter van? Wat kunnen we daarover leren van filosofen als Aristoteles, Descartes, Marx, Lafargue, Russell, Fromm en Arendt?

Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte vorig jaar voor CANVAS de achtdelige filosofische documentaire-reeks ‘Het Voordeel van de Twijfel’ en schreef ook het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling. De overtuiging dat het rijke gedachtengoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is en dat de denkbeelden van de grote filosofen uit de geschiedenis ons leven vandaag nog steeds kunnen verrijken, inspireren en verbeteren ligt aan de grondslag van zowel de tv-reeks als het boek.
In zijn boek schetst Stefaan Van Brabandt de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht in ons individuele, alledaagse bestaan en in de samenleving. Hij twijfelt aan de vanzelfsprekendheid van bepaalde ingesleten denkbeelden die ons persoonlijk en maatschappelijk leven vormgeven. Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om je hele identiteit te laten afhangen van je status? Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken? Zit romantiek liefde in de weg? Hij bevraagt op zeer kritische wijze de heersende manier van denken, waarna hij een andere, alternatieve manier van denken en leven presenteert.

Dinsdag 1 maart om 20 uur in CC De Werf, Molenstraat in Aalst.
Plaatsen reserveren kan via www.acvwerkt.be. De toegang is gratis.