Maaltijdcheques

Loon-extralegale voordelen-maaltijdcheques
Een maaltijdcheque is een vorm van loon. De cheque is een bijdrage van je werkgever in de kosten van je middageten. Ze kunnen gebruikt worden om verbruiksklare voeding te betalen in supermarkten of om een maaltijd te betalen in een restaurant.

Wat is een maaltijdcheque?

Een maaltijdcheque is een vorm van loon. Het is een forfaitaire tussenkomst van de werkgever. De cheque is een bijdrage van je werkgever in de kosten van je middageten.
Oorspronkelijk werd de maaltijdcheque beschouwd als financiële compensatie voor een middagmaal in ondernemingen zonder bedrijfsrestaurant. Nu is het een belangrijk extra-legaal voordeel voor heel veel werknemers in België. De papieren maaltijdcheques zijn maximaal drie maanden geldig. Ze kunnen gebruikt worden om verbruiksklare voeding te betalen in supermarkten of om een maaltijd te betalen in een restaurant. 

Je krijgt één maaltijdcheque per effectief gepresteerde werkdag. Daarom worden er geen maaltijdcheques toegekend wanneer je afwezig bent van het werk.  Als werknemer betaal je zelf een deel van je maaltijdcheque, minimum 1.09 euro per dag. Afhankelijk van welk bedrag de werkgever wil opleggen, kan een maaltijdcheque variëren in waarde tot maximum 7 euro. 

Wat zijn elektronische maaltijdcheques?

Maaltijdcheques bestaan in de vorm van papier, maar sinds 2011 is het ook mogelijk om elektronische maaltijdcheques te krijgen. De werkgever laad het toegekende bedrag op een kaart. 
Je betaalt je aankoop of maaltijd zoals je met een bankkaart betaalt. De oudste elektronische maaltijdcheques worden het eerst gebruikt. Ook elektronische maaltijdcheques zijn maximaal 3 maanden geldig. 

De omschakeling van papieren maaltijdcheques naar elektronisch moet worden voorzien in een cao of worden opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomst. Als werknemer moet je voldoende geïnformeerd worden voordat de omschakeling plaatsvindt.

Kan ik een maaltijdcheque gebruiken in een bedrijfsrestaurant?

Maaltijdcheques kunnen gebruikt worden in bedrijfsrestaurants. Wanneer je bedrijfsrestaurant zijn maaltijden verkoopt tegen een bedrag onder de totale kostprijs van de maaltijd, kan je betalen met een maaltijdcheque. Je krijgt het eventueel resterend bedrag niet terug.
Wanneer het bedrijfsrestaurant de maaltijd verkoopt tegen een bedrag dat gelijk is of hoger is aan de totale kostprijs van de maaltijd, kan je ook betalen met een maaltijdcheque. 
In dat geval krijg je het eventuele verschil wel terugbetaald. 
Voorbeeld
Je hebt maaltijdcheques van 7 euro
Je bedrijfsrestaurant verkoopt maaltijden aan 5.50 euro. Deze maaltijd kost het restaurant echter méér dan dat bedrag. Je kan betalen met een maaltijdcheque, maar krijgt het verschil tussen je maaltijdcheque en de geafficheerde prijs van de maaltijd niet terug.  
Je hebt maaltijdcheques van 7 euro
Je bedrijfsrestaurant verkoopt maaltijden aan 5.50 euro. Dit is de totale kost van die maaltijd voor het restaurant. 
Je kan betalen met een maaltijdcheque en ontvangt nog 1.5 euro terug.

Meer info voor leden

Raadpleeg de fiches van de Wegwijzer sociale wetgeving van het ACV. Over dit onderwerp kan je volgende fiche(s) als pdf-bestand downloaden (inloggen):
  • Het loon
  • Zin om de volledige ACV-Wegwijzer sociale wetgeving te consulteren? Surf naar onze 'Wegwijzer'. Daar vind je alle fiches netjes en gestructureerd bij elkaar gezet. Een extra ledenservice!