Klimaatmars "Alleen mensen kunnen het tij keren"

In Oostende hebben zo'n 10.000 demonstranten meegestapt in een klimaatmars. Ze droegen veelzeggende slogans met zich mee: "There is no planet B" of "Er is geen tijd, alleen prioriteit".

ACV mobiliseert rond klimaatmars Oostende

Het ACV en milieu
'Decent work, climate justice. Act now'!  Spandoeken met dat opschrift zal het ACV meenemen naar de klimaatmars van  6 december in Oostende. Dit als alternatieve actie omdat de klimaatmanifestatie van 29 november in Parijs niet doorging. Deze mars wordt georganiseerd door de Klimaatcoalitie en Climate Express en vindt plaats in de marge van de klimaatconferentie die de Verenigde Naties in Parijs organiseert. De hoop is dat die conferentie eindelijk voor een doorbraak zorgt met een akkoord dat een antwoord biedt op de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde.
Het doel: een nieuw globaal akkoord om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te beperken. De verwachtingen voor Parijs zijn dan ook hooggespannen. Het is immers de bedoeling er de opvolger van het Kyoto-protocol te ondertekenen. Het jaar 2015 is een kantelmoment. Volgens internationale wetenschappers moeten we nu in actie schieten als we een ernstige klimaatverstoring willen voorkomen. Dat maakt de klimaattop in Parijs méér dan de zoveelste conferentie: het is een cruciaal moment om de politiek wakker te schudden.

Klimaatmars Oostende

De mars in Oostende loopt langs de kustlijn. Het wordt een kleurrijke mars in het teken van positieve alternatieven. We wandelen van het Zeeheldenplein tot het Strandplein. We willen: een ambitieus akkoord, zero uitstoot, 100% hernieuwbare energie, sociale rechtvaardigheid, internationale solidariteit en democratie. Acties tijdens de Mars zullen onze eisen in de verf zetten.

Langs de kustlijn vormen we een menselijke ketting. We voorzien iedereen van een rood stuk stof om deze belangrijke lijn te visualiseren. We willen een klimaatakkoord dat de grenzen van de planeet respecteert en ervoor zal zorgen dat Oostende de Koningin der badsteden kan blijven. De transitie naar een duurzame samenleving is ingezet en we verwachten dat de politici voor de nodige stroomversnelling zorgen. Time’s Up, Rise Up!
De Mars wordt afgesloten met korte en inspirerende speeches, gevolgd door een verrassingsconcert om de kracht van de klimaatbeweging te vieren en te tonen dat dit nog maar het begin is. Als onze ministers in december met een akkoord op zak terug naar huis keren, dan staan wij klaar om hen dit tot de letter (en verder) te doen omzetten in concreet beleid!

Praktisch

  • 12u15 - 13u00: aankomst & verzamelen op het Zeeheldenplein
  • 13u00 - 14u30: mars van Zeeheldenplein naar Strandplein, langs de dijk
  • 14u30 - 15u30: mensenketting op het strand
  • 15u30 -16u30: speeches en verrassingsoptreden
  • 17u: vertrek bussen aan voetbalstadion (vlakbij het Strandplein)
  • 18u: vertrek treinen
  • Meelopen met het ACV? Neem contact op met een ACV-Verbond bij je in de buurt.


Meer lezen?