Het hoe en waarom van dienstencheques

Dienstencheques
Wat zijn dienstencheques? Hoe gebruik je ze? En waar moet je opletten als werknemer voor een dienstenchequebedrijf?
In het kader van de zesde staatshervorming werd het toegewezen aan de Gewesten. Zolang de Gewesten het systeem als dusdanig bewaren, verandert er niets aan het contractueel statuut van de werknemers, dat geregeld blijft op federaal niveau.

Hoe zit het met de dienstencheque-werknemer?

De werknemer is via een arbeidsovereenkomst verbonden aan de onderneming voor dienstencheques. Een dienstenchequebedrijf is een  bedrijf als een ander. Dat betekent dat je als werknemer valt onder de spelregels van het arbeidsrecht. Er geldt geen bijzondere voorwaarde (inschrijving als werkzoekende, werkloosheid enz.) voor een aanwerving in het kader van de dienstencheques. 
  • Het ACV heeft een werking rond dienstencheque/PWA-werknemers o.a. via de uitgave van een jaarlijkse dienstencheque-PWA krant (pdf-bestand).
  • Werk je voor een dienstenchequebedrijf? Dan is het handige ACV- foldertje ‘Werken met dienstencheques’ iets voor jou. Daarin worden de meest voorkomende vragen kort beantwoord, bijvoorbeeld rond je loon, ziekte en verlof (pdf-bestand)
  • Vragen? Surf naar de site van ACV-Voeding en Diensten  

Meer info voor leden

Raadpleeg de fiches van de Wegwijzer sociale wetgeving van het ACV. Over dit onderwerp kan je volgende fiche(s) als pdf-bestand downloaden (inloggen):

Workshops


Volg een workshop die je sterker maakt tijdens je loopbaan. Schrijf je in via je loopbaan.be.