Inschrijven bij VDAB en ACV

Als je de school verlaat en niet verder gaat studeren moet je je inschrijven als werkzoekende bij VDAB. Daarnaast spring je best eens binnen bij het ACV. We helpen je verder om als werkzoekende schoolverlater je weg te vinden. 

Wanneer en hoe inschrijven bij VDAB?

Afstuderen in juni of juli?

Afgestudeerd of studies stopgezet tijdens het jaar?

Je hebt je studies tijdens het schooljaar stopgezet (= vóór 16 juni) of je studeert pas in september (of later) af: 
Goed om weten
Je kan inschrijven bij VDAB vanaf januari van het laatste school- of academiejaar. Het voordeel is dat je dan je cv al kan publiceren in de cv-databank van VDAB. Kies bij je online-inschrijving ‘Ik studeer nog en beëindig mijn studies normaal gezien op het einde van dit schooljaar’. 
Pas ook je profiel als ACV-Enterlid aan naar 'beëindig mijn studies normaal gezien op het einde van dit schooljaar'. Zo krijg je een service op maat. 

Hoe inschrijven?

  • Online via de VDAB-website. Tip: print je inschrijvingsbewijs af!
  • Telefonisch bij VDAB: 0800 30 700
  • In het plaatselijke VDAB-kantoor of de lokale werkwinkel waar je woont.
Wat heb je nodig?
Om je in te schrijven heb je alleen je rijksregisternummer nodig (die vind je op de achterkant van je elektronische identiteitskaart).

Kan ik nog werken als jobstudent als ik afgestudeerd ben of stop met studeren?

 Je studeert af aan einde van het school- of academiejaar?

  • Je kan tot op het einde van de laatste zomervakantie (tot 30 september voor secundair onderwijs én hoger onderwijs) met een verlaagde sociale zekerheidsbijdrage (2,71%) werken. Tenminste als je teller van 475 uren nog niet is opgebruikt als jobstudent.
  • Je behoudt je kinderbijslag tijdens de laatste zomervakantie als je niet meer dan 240 uren werkt. Voor studenten secundair onderwijs loopt de vakantie tot 1 september en voor studenten hoger onderwijs loopt de vakantie tot 1 oktober.

Je stopt in het midden van het schooljaar met je studies?

  • Je schrijft je in bij VDAB als werkzoekende. Vanaf je inschrijving kan je niet meer werken aan een verlaagde sociale zekerheidsbijdrage (2,71%) ook al heb je je 475 uren als jobstudent nog niet opgebruikt. Breng je kinderbijslagfonds op de hoogte om tijdens je beroepsinschakelingstijd je kinderbijslag te behouden. Je behoudt je kinderbijslag als je minder dan 530,49 euro bruto per maand verdiend.

Word je gecontroleerd als werkzoekende schoolverlater?

Vanaf het moment dat je bent ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB begint je beroepsinschakelingstijd (vroegere wachttijd) te lopen. Deze beroepsinschakelingstijd duurt 12 maanden (of 310 dagen). Tijdens deze periode zal je tweemaal uitnodigen voor een controlegesprek.

Inschrijven als schoolverlater bij ACV

Het ACV heeft speciaal voor schoolverlaters ACV-Enter uitgewerkt. ACV-Enter is het ACV-lidmaatschap voor schoolverlaters in beroepsinschakelingstijd, vanaf 15 jaar tot 25 jaar. En dit volledig gratis.
  • Door gratis lid te worden van Enter krijg je de nodige informatie om niet ongewapend je eerste centen te gaan verdienen.
  • En kan je beroep doen op de diensten van het ACV. Het ACV kan je helpen om de vragen waarmee je als schoolverlater worstelt op te lossen alsmede je te ondersteunen in de zoektocht naar je eerste job.
  • Ook later, als je vast werk hebt gevonden zal je geen spijt hebben van de stap die je nu gezet hebt.

Meer info

Aansluiten bij een ziekenfonds?

Als je werkt, werkloosheids- of inschakelingsuitkeringen ontvangt, moet je verplicht zelf aansluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. 
Het ziekenfonds zorgt ervoor dat je bij ziekte vergoed wordt of voor medicatie en doktersbezoeken terugbetalingen ontvangt. Tijdens je beroepsinschakelingstijd blijf je als werkzoekende recht hebben op geneeskundige verstrekkingen via het ziekenfonds van je ouders. 
  • Meer info over aansluiten bij een ziekenfonds vind je bij bijvoorbeeld de CM

Workshops


Volg een workshop die je sterker maakt tijdens je loopbaan. Schrijf je in via je loopbaan.be.